Tips

img_6UITGENODIGD VOOR EEN SOLLICITATIEGESPREK?

Hieronder vind je een paar basisregels die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je de beste kandidaat bent voor deze positie.

Regel 1 - Presentatie
Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar hier gaat het vaak al mis. Draag altijd een donker pak, een licht overhemd, een gewone stropdas (of geen stropdas) en zwarte gepoetste schoenen. Zelfs als je weet dat de dresscode bij de organisatie casual is, is het beter om je optimaal en conservatief te kleden.

Regel 2 - Voorbereiding
Wij zijn nog steeds verbaasd over hoe weinig sommige mensen zich voorbereiden op hun interview. Een sterk staaltje bluf om 'blanco' je sollicitatiegesprek in te gaan. Bekijk je interviewers op Linkedin, check de website en de laatste nieuwsfeiten van de organisatie (website/Google). Er is niets zo vernietigend als een kandidaat die basisvragen over de organisatie niet kan beantwoorden. Zorg er ook voor dat je ook weet wie je referenten zijn, wat je bereikt hebt, wie je klanten waren, etc. Houdt rekening met een gesprek van 1 uur, niet langer.

Regel 3 - Eerste indruk
"Je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken". Als er ook maar één aspect niet klopt aan je kleding, of je presentatie, dan wordt dat waarschijnlijk jouw stoorzender tijdens het gesprek. Kijk vooraf in de spiegel, een stevige handdruk (ook de dames), dank je gesprekspartner voor de uitnodiging, wees ontspannen - maar wel enthousiast - en vergeet niet te lachen, ook tijdens het gesprek.

Regel 4 - 2 Oren, 1 Mond
Verkoopgesprekken gaan over het verzamelen van informatie met het oog op het analyseren en formuleren van de oplossing. Een eerste sollicitatie is niets anders dan een verkoopgesprek. Gebruik daarom het gesprek om voldoende informatie over de interviewer en de organisatie te verzamelen. Dus geen vraag-en antwoordspelletje. Let op de gespreksverhouding, probeer relevante vragen te stellen en luister!!, het geeft je een beter beeld van de interviewer(s) en de organisatie. Pik ook de juiste signalen op (horloge kijken interviewer; doen alle interviewers actief mee?)

Regel 5 - Check je getallen
Je bent een Sales Professional. Een succesvolle Sales Professional kent de cijfers van binnen en buiten. Zorg ervoor dat je in staat bent om je activiteiten te benoemen, het aantal telefoontjes, afspraken en je conversie-ratio. Je omzet, je doelstellingen en wat je bereikt hebt.

Regel 6 - Vermijd clichés
Clichés beschrijven situaties vaak prima, maar probeer deze niet te gebruiken in een interview. De interviewer wil weten wie jij bent en wat je voor hen kan betekenen en daarom moet je je eigen ideeën uiten, niet die van iemand anders.

Regel 7 - Always Be Closing (ABC)
Als het interview wordt afgerond en je niet zeker weet wat de interviewer ervan vond, gebruik dan je afsluittechnieken om erachter te komen. Vraag naar tips voor een volgend gesprek, of naar de eerste indruk, of de volgende stap in het proces om vast te stellen of je kans maakt. Een Sales Manager of Sales Director zal dit waarderen. En als je niet durft af te sluiten, dan heb je waarschijnlijk geen gunning verkregen of steken laten vallen.

BAANZOEKEND? FOUTEN DIE JE NIET WILT MAKEN.

Better safe than sorry ... Let goed op bij het zoeken naar een nieuwe baan. Het kan je zoektocht versnellen. De top 10:

1. Doe onderzoek naar de organisatie, niet alleen op internet. Bel mensen.

2. Doe het niet alleen. Schakel je familie, vrienden en netwerken zoals Linkedin in.

3. Reageer niet saai op interessante vacatures. Wees onderscheidend.

4. Check je CV 6x op spelfouten en grammatica. Of vraag het iemand anders.

5. Zoek jezelf op via Google, Facebook, etc.

6. Internet is niet heilig als het gaat om een baan. Ga op pad of bel bedrijven.

7. Wees professioneel. Welk emailadres gebruik je? Welke hobby's laat je zien?

8. Benoem resultaten in je CV. Prijzen of Incentives gewonnen. Best of Class? Etc.

9. Onderbouw je baanveranderingen. Verstoppen heeft geen zin, ga ook niet in de verdediging.

10. Vermijd onnodige fouten in je motivatie (functietitel, namen, etc).